Αντικείμενο του έργου
Για την αντιμετώπιση της νοθείας σε προϊόντα που αναφέρουν ότι περιέχουν
μαστίχα Χίου θα ακολουθηθεί μία παρεμβατική μεθοδολογία που θα συνδυάζει χημικές
και μοριακές προσεγγίσεις σε διαφορετικού τύπου προϊόντα και διαφορετικούς
γενοτύπους μαστιχόδεντρων. Θα πραγματοποιηθεί γενετική ανάλυση των 20
επικρατέστερων γενοτύπων μαστιχόδεντρων που καλλιεργούνται στη Χίο και θα
παρασκευαστούν πρότυπα προϊόντα μαστίχας που θα περιέχουν από σημαντικές μέχρι
ελάχιστες ποσότητες ρητίνης μαστίχας ή μαστιχελαίου. Πρόκειται για προϊόντα που
θα εντοπίσει η ΕΜΧ ότι γίνεται εκτεταμένη, παράνομη χρήση του ονόματος της
μαστίχας (όπως τσίχλες και αλκοολούχα ποτά). Θα προσδιοριστούν οι κυριότερες
ενώσεις, τόσο της μαστίχας που παράγουν οι 20 γενότυποι, όσο και των πρότυπων
προϊόντων, με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με ιονιστή μάζας ή
χρήση υγρής χρωματογραφίας συζευγμένης με δίδυμο ιονιστή μάζας, ανάλογα με τον
τρόπο προσδιορισμού της ένωσης και θα προσδιοριστεί το μεταβολομικό τους
προφίλ. Η πιστοποίηση της περιεκτικότητας φυσικής μαστίχας Χίου θα γίνει στα πρότυπα
προϊόντα με τη απομόνωση και τον προσδιορισμό των αλληλουχιών των γενετικών
περιοχών ITS1 και ITS2 (lnternal Transcribed Spacer 1 και 2), και της trnL
χλωροπλαστικής περιοχής που δίνει αποτελέσματα και σε επεξεργασμένα προϊόντα.
Από τις παραπάνω προσεγγίσεις θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΜΧ να ανιχνεύει την
παρουσία φυσικής Μαστίχας με χρήση μοριακών (αλληλουχίες των ITS1, ITS2 και
trnL) ή χημικών μεθόδων.